Mitraaya yogacoach

HATHA YOGA 

Het woord Hatha betekent zon (Ha) en maan (Tha) en dat geeft al aan dat Hatha Yoga evenwicht en balans schept tussen lichaam en geest. Een andere betekenis is geweld of dwang. Dit komt omdat er een grote discipline voor wordt vereist en het lichaam soms min of meer wordt gedwongen soms nogal moeilijke houdingen aan te nemen. Na deze inspanning volgt de ontspanning en het bewustzijn. Het 'doel' van Hatha Yoga is de gezondheid en de conditie van lichaam en geest te verbeteren.

Asana (lichaamshouding) en pranayama (adembeheersing) vormen de basis van Hatha Yoga.

Het woord asana betekent letterlijk 'een zithouding aannemen', maar asana is veel meer dan dat. Namelijk een nauwkeurig aangenomen lichaamshouding waar je enige tijd in blijft zitten, staan of liggen. Je wordt je bewust van alle lichaamsdelen die bij de houding betrokken zijn; alle spieren, organen, klieren, bloedvatenstelsel, ademhalingsstelsel en zenuwstelsel.

Pranayama betekent letterlijk 'onderdrukking van de adem', maar pranayama is meer dan alleen adem-oefeningen. Pranayama gaat om het beheersen van prana (levensenergie). Alle lichamelijke en geestelijke processen, vanaf de ademhaling, de bloedsomloop en het zenuwstelsel, tot aan het bewustzijn hebben te maken met prana. Elke beweging wordt bewust begeleid en beleeft, waardoor je alle delen van het lichaam leert kennen en controleren.

Het uiteindelijke resultaat is een gezond functionerend lichaam met de juiste en goed op elkaar afgestemde werking van alle lichaamsdelen.